Profitt i velferden blir valgkampsak

Linn Herning sammenfatter de siste turene i velferdsdebatten, og gir deg en oppdatering om kampanjen «Velferd uten profitt».

Profitt i velferden er nå også av kommentatorer og lederartikler i mediene anerkjent som en av de store valgkampdebattene før høstens stortingsvalg. Samtidig ser vi at desperasjon og useriøse argumenter brer om seg blant velferdsprofitørene og deres våpendragere.

Sist ut var NHO-direktør Kristin Skogen Lund som påsto at velferdsprofitører «er stort sett sykepleiere». I samme innlegg sa hun også at selve ordet «velferdsprofitør» eller profitør i seg selv er provoserende. Her er hun åpenbart på kollisjonskurs med sitt eget medlem, det kommersielle helse- og omsorgsselskapet Aleris, som i et innlegg i Aftenposten og i en egenprodusert propagandabrosjyre forsøker å fremstille det som om vi alle er velferdsprofitører – og dermed noe positivt og ettertraktelsesverdig.

Forsvarerne av velferdsprofitt har også forsøkt å etablere en myte om at det i hovedsak er kvinnelige gründere som vil rammes av profittforbud, mens kampanjen «Velferd uten profitt» sin faktasjekk på barnehagesektoren viser at eierne og topplederne i hovedsak er menn. Finansminister Siv Jensen (FrP) måtte i Stortingets spørretime innrømme at det ikke fantes dokumentasjon på en lignende påstand fra henne.

Alt dette kan tas som gode tegn fordi det vitner om manglende reelle argumenter fra forsvarene av profitt i velferden. Samtidig bidrar det til å gjøre debatten forvirrende og vanskelig å følge. Det krever at krefter settes inn i folkeopplysning for å avsløre uriktige tall og påstander. Hovedsentralen for dette arbeidet vil i valgkampen nettopp være kampanjen «Velferd uten profitt».

Her på kampanjesiden vil vi legge ut nyheter, fakta og argumenter, samt fortsette arbeidet med å kartlegge hva stortingskandidatene mener om velferdsprofitt. På facebooksiden vil vi kommentere nyhetssaker, ha live-sendinger og dele bilder, videoer og grafikk der debatten kokes ned til enkle budskap.

Er det et argument du synes er vanskelig å møte, noen fakta du ikke får til å stemme eller en historie du vil fortelle – send det til oss på epost eller gjennom vårt kontaktskjema.

Det er også mulig å melde seg inn i facebookgruppa Vi som vil stanse velferdsprofitørene  – en lukket diskusjonsgruppe for våre aktivister.