Misvisende om kvinnelige gründere

Av Ida Søraunet Wangberg fra aksjonsgruppa «Stans Velferdsprofitørene»

Venstre-leder Trine Skei Grande hevdet i en debatt om kommersielle barnehager på NRKs Politisk kvarter 30. mai at 90% av barnehagegründerne er kvinner, og at et profittforbud i barnehagesektoren er kvinnediskriminerende fordi det vil ramme arbeidsplassene deres.

Men er det virkelig sånn at 90 % av kommersielle barnehager eies av kvinner? Tallet Skei Grande bruker, har hun antakeligvis fra denne saken, der dekan ved Handelshøgskolen i Bodø Erlend Bullvåg forteller at han i 2010 utarbeidet statistikk som viser at kvinner var medvirkende i etableringsteamet i 90 prosent av private barnehager. Hva som regnes som et etableringsteam forklares ikke, men det går jo an å tenke seg at ikke alle som er med der faktisk eier barnehagen. Skal man starte en barnehage er det for eksempel naturlig å ha styreren med i et slikt team, og hun er som regel ansatt, ikke eier av barnehagen. I alle fall  gjelder dette ideelt drevne barnehager, som ofte eies av stiftelser, foreninger, samvirker og liknende, og i kjedebarnehager, som eies av en kjede.  

I samme sak står det at Bullvåg ikke har ferskere tall enn fra 2010, med forklaringen: “En grunn til at slike tall kan være vanskelig å framskaffe, er det faktum at flere barnehager enn før er blitt en del av kjeder hvor eierskapet er mer sammensatt.”

Så innmari sammensatt er det egentlig ikke. La oss ta en titt på hvem som eier noen av største barnehagekjedene i Norge, som til sammen driver omtrent 40 prosent av AS-barnehageplassene.

Denne staute gjengen er partnere i oppkjøpsfondet EQT, som igjen eier fondet Marvin Holding Limited, som er største eier i det svenske selskapet Academedia, som eier den norske barnehagekjeden Espira:

Barnehagekjeden Norlandia eies av disse gutta:

(Faksimile: VG)

 

… mens disse to karene, Helge Carlsen og Benn Eidissen, solgte seg ut av selskapet for tilsammen 500 millioner kroner:

(Faksimile: Avisa Nordland)

 

Og mens vi snakker om statistikk fra 2010, er det naturlig å minne om denne VG-saken fra samme år, der avisa har kartlagt inntekt og formue til eierne av de ti antatt største barnehagekjedene. Kort oppsummert: De tjener vanvittig mange millioner på skattefinansiert barnehage, og 11 av de 15 navnene på lista tilhører menn.

Men det er altså damer her også. De to største barnehagekjedene i Norge, FUS og Læringsverkstedet, er eid av ektepar. Men gjør det saken noe bedre at Eli Sævareid, som eier FUS sammen med mannen sin, eller Randi Sundby, som eier Læringsverkstedet sammen med sin mann er damer? Gjør det det mer greit at skattepengene våre bevilget til barnehage kanskje går til å dekke inn Eli Sævareides tap på investeringer i oljebransjen, bare fordi hun er kvinne?

(Faksimile: Hegnar.no)

 

Er det ok om Randi Sundby tjener hundrevis av millioner dersom hun bestemmer seg for å selge Læringsverkstedet, bare fordi hun er dame?

Velferdsprofitører er velferdsprofitører, uansett kjønn. Det som kjennetegner dem er at de driver skattefinansierte velferdstjenester med mål om å tjene penger. Og da snakker vi mye mer penger enn en vanlig styrerlønning.

Det går dessuten helt fint an å drive privat barnehage med et mål om at alle pengene skal gå til best mulig barnehagedrift, ikke til privat profitt. Det er mange ildsjeler som driver denne typen ideelle barnehager i Norge, og det er ingen som tar til orde for å hindre det.

Det er dessuten ikke sånn at det å fjerne muligheten til å ta ut profitt fra skattefinansierte barnehager fører til færre arbeidsplasser i barnehagesektoren. Så lenge det offentlige betaler for barnehageplassene og foreldrene ønsker at barna skal gå i barnehagen, vil arbeidsplassene fortsatt være der, uavhengig av hvem som eier og driver barnehagen.

Dersom Trine Skei Grande virkelig er opptatt av likestilling, burde hun heller bry seg mer om at noen av de store barnehagekonsernene presser ned de (hovedsaklig kvinnelige) ansattes pensjonsbetingelser for å øke profitten sin ytterligere. DET er kvinnediskriminerende det.

 

Hovedbilde av Trine Skei Grande er hentet fra Venstres Flickr-side. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Høyre