Kommentar fra aksjonsgruppa: Et sammensatt utvalg satt sammen av en side

Innlegget sto på trykk i Sandefjords Blad 19.07.2019

Anne-Cecilie Kaltenborn fra NHO Service og Handel går høyt og hardt ut mot Fagforbundets Merete Dahl i et forsvar for kommersielle velferdsaktører. Foruten en useriøs sammenligning mellom kommersielle aktører i velferden og utviklingen av oljesektoren, presterer hun å omtale gjengen bak rapporten «Morgendagens utfordringer – behov for en velferdsmiks» som et «sammensatt utvalg». La oss se om det stemmer at dette utvalget «nedsatt» av arbeidsgiverforeningene Spekter og NHO Service og Handel – velferdsprofitørenes interesseorganisasjon – lever opp til Kaltenborns beskrivelse. Blant utvalgets seks medlemmer finner vi blant annet:

  • KRISTIN Clemet, tidligere statsråd fra Høyre, og i dag leder av den markedsliberale tenketanken Civita – som blant annet eies av NHO Service og Handel og den kommersielle barnehage- og sykehjemskjeden Norlandia.
  • BJARNE Håkon Hanssen, som etter endt politikerkarrière har vært partner i to kommunikasjonsbyråer: First House og Kruse Larsen. Kruse Larsen har blant annet privatskolekjeden Akademiet og omsorgsgiganten Unicare på kundelisten.
  • TIDLIGERE rådgivere og topper i de øvrige regjeringspartiene Venstre, KrF og Frp. Venstrerepresentanten har i tillegg vært avdelingsdirektør i oppdragsgiver NHO.

I dette utvalget er altså hele den borgerlige regjeringen, de markedsliberales tenketank, og interesseorganisasjonen til velferdsprofitørene representert. En tidligere AP-politiker som for ti år siden meldte overgang til PR-bransjen sminker ikke grisen nok til å skape troverdighet. Å kalle dette utvalget «sammensatt» har kun sine ord i behold om man tror at det norske samfunnet består av politikere på høyresiden og næringslivstopper.

Kaltenborn presenterer utvalgets «Velferdsmiks»-rapport som om det leter etter pragmatiske løsninger hinsides ideologiske skyttergravskriger. I realiteten er det ikke annet enn et interessepolitisk forsvar for flere kommersielle aktører i velferden. Det er en velferdsprofitt-ulv i fåreklær.